Hur ser radions framtid ut?

Vi var på ett föredrag om digitala medier av Pelle Snickars den 4 oktober 2010. Där tog han upp att den tekniska utvecklingen medför att nya medier kommer fram. De gamla byts inte ut direkt utan medierna överlappar varandra. Radion är ett medie som funnits i över hundra år, men användningen av den har ändrat sig. Förr i tiden samlades familjen kring radion för att lyssna. Idag fyller TV och andra medier denna funktion och radion används inte lika mycket längre. Men den är fortfarande viktigt inom vissa områden, t ex till att föra ut trafikvarningar till bilister.

Vi började fundera kring radions funktion och fortsatta betydelse. Har radion tillräckligt mycket att erbjuda för att kunna konkurrera med andra medier? Det som talar för att radion kommer finnas kvar är att den klarat sig så länge. Trots att vi fått TV, dator och mobiler som fyller radions funktioner vad gäller nyheter, musik och allmän underhållning, har den inte konkurrerats ut. Enligt en undersökning från tidigare i år gjord av TNS SIFO, så lyssnar 74 % av svenskarna på radio minst fem minuter en genomsnittlig dag. Vi tror att det beror på att man bara sätter igång den, man behöver inte aktivt söka efter nyheter och musik som man behöver på till exempel datorn. Radion används mycket vid till exempel bilkörning, på arbetsplatser och i köket på morgonen då man äter frukost, alltså vid tillfällen då man inte har tid att engagera sig tekniskt i mediet. Man lyssnar på det program som går just då man känner för att lyssna. Dock finns det knappt någon som passar tider för radioprogram. Om man vill roa sig, väljer man oftast TV eller dator framför radion. Och vill man lyssna på musik finns Spotify och Mp3-spelare som är bättre i det avseendet att man lätt kan hitta den musik man vill lyssna på.

Radion används mest av äldre generationer, medan användningen minskar bland ungdomar. Av vår egen erfarenhet så lyssnar man mer på radio om man har vuxit upp med radiolyssnande föräldrar. Om man inte lyssnat mycket på radio under sin uppväxt finns risken att man inte kommer vänja sig vid det senare heller. Då kommer användandet minska för varje generation. Dessutom har vårt sätt att lyssna på musik via nätet medfört att vi inte använder CD-spelare lika ofta längre. Radion finns ju ofta i CD-spelaren och om man väljer att inte ha någon sådan så använder man inte radion heller.

Vi tycker att det skulle vara synd om radion försvann. Det är lite mysigt med radio och det är skönt att få information utan att behöva titta på något. Radion kan vara i gång i bakgrunden medan man gör något annat på ett sätt som inte andra medier kan.

Vi har kommit fram till att det inte går att ge ett säkert svar på vår fråga. Det finns många olika sätt att se det på. Vi tror att användandet av radion i hemmet kommer att minska för varje generation och senare försvinna. Vi tror dock att radion kommer att användas av bilförare ett bra tag framöver. Då det är nödvändigt att få trafikinformation och lyssna på varierad musik på ett enkelt sätt. Trafikinformation kanske i framtiden kommer övertas av GPS-apparater, men det kommer förmodligen att dröja ett tag. Tills dess kommer vi nog att ha kvar radion eftersom medier överlappar varandra, som Pelle Snickars sa i sitt föredrag.
Radiobild.jpg
En sådan här radio ser man sällan nuförtiden. Idag använder de flesta dator och TV istället.Bilden är lånad härifrån och är under CC-licens.Om du vill titta på undersökningen från TNS SIFO så finns här en länk.